De impact van influencer marketing voor jouw salon

Influencer marketing is een effectieve manier om de omzet van een salon te verhogen. Het maakt gebruik van influencers zoals bloggers, vloggers en andere bekende social mediagebruikers, om producten of diensten te promoten aan hun volgers. Dit kan voor een salon helpen bij het opbouwen van merkbekendheid en vertrouwen, het aantrekken van nieuwe klanten en het verhogen van de omzet.

influencer marketing foto van een meisje met smartphone
Pexels – Ivan Samkov

Wat is een influencer?

Een influencer is iemand die invloed heeft op een groep mensen door middel van sociale media, blogs of andere online platformen. Influencers hebben vaak een groot aantal volgers en hun meningen, aanbevelingen en content worden door veel mensen op waarde geschat. Ze worden vaak ingezet door bedrijven en merken voor marketingdoeleinden, waarbij ze producten of diensten promoten aan hun volgers.

Wat is influencer marketing?

Influencer marketing is een vorm van marketing waarbij bedrijven en merken gebruik maken van de invloed van influencers om hun producten of diensten te promoten aan hun volgers. Het richt zich op het creëren van een nauwe band tussen het merk en de volgers van de influencer, met als doel om vertrouwen op te bouwen en verkoop te genereren.

Dit gebeurt door het betalen van influencers of het aanbieden van (gratis) producten of diensten om content te creëren en te delen, bijvoorbeeld via foto’s, video’s of blogs. De influencer promoot het merk en de producten of diensten en geeft diens volgers aanbevelingen of meningen.

Influencer marketing is een snel groeiende en effectieve vorm van marketing, omdat het gebruikmaakt van de vertrouwensrelatie tussen de influencer en hun volgers. Bedrijven en merken kunnen zich zo richten op specifieke doelgroepen en gerichte boodschappen overbrengen door samen te werken met de juiste influencer.

Is influencer marketing hetzelfde als affiliate marketing?

Affiliate marketing en influencer marketing zijn beide vormen van marketing die gebruikmaken van de invloed en bereik van mensen, maar op verschillende manieren.

Affiliate marketing is een marketingprogramma waarbij een bedrijf partners (affiliates) beloont voor het verkopen van producten of diensten aan nieuwe klanten. Affiliates krijgen een commissie voor elke verkoop die ze genereren en kunnen producten of diensten promoten aan hun volgers door middel van unieke affiliate links.

Influencer marketing daarentegen richt zich op het samenwerken met influencers om producten of diensten te promoten aan hun volgers door middel van sociale media, blogs of andere online platformen. Influencers krijgen vaak een vergoeding in de vorm van geld of producten voor het creëren en delen van content over het merk.

In beide gevallen maken bedrijven en merken gebruik van de invloed en bereik van mensen om producten of diensten te verkopen, maar het verschil zit hem in de manier waarop deze personen beloond worden. Bij affiliate marketing worden partners beloond voor het genereren van verkoop, terwijl influencer marketing zich meer richt op het opbouwen van merkbekendheid en het aantrekken van nieuwe klanten door samen te werken met influencers.

De kosten en opbrengsten van influencer marketing

De kosten en opbrengsten van influencer marketing variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het volgersaantal van de influencer, de branche waarin je werkt en de soort content die je wilt creëren.

Wat kost influencer marketing?

Hieronder staan een aantal factoren die de kosten kunnen beïnvloeden:

  • Grootte van het bereik van de influencer: Hoe groter het volgersaantal van de influencer, hoe duurder het is om samen te werken.
  • Branche: Sommige industrieën zijn duurder dan andere, bijvoorbeeld de beauty- of modewereld.
  • Soort content: Of het nu gaat om foto’s, video’s of blogs, de kosten verschillen per soort content die je wilt creëren.
  • Samenwerkingsduur: Hoe langer de samenwerking, hoe hoger de kosten.
  • Locatie: Influencer marketing is duurder in grotere steden of populaire toeristische bestemmingen.

In het algemeen kun je rekenen op een bedrag tussen de €100 en €10.000 voor één samenwerking met een influencer, afhankelijk van de bovenstaande factoren. Het is belangrijk om te onthouden dat influencer marketing een investering is in je merk, dus het is belangrijk om je budget en doelen goed af te wegen voordat je begint.

Wat levert influencer marketing op?

Influencer marketing kan een aantal voordelen opleveren voor een salon, waaronder:

  • Vergroting van de bekendheid: Influencer marketing kan helpen bij het opbouwen van bekendheid en het verhogen van de zichtbaarheid van je salon bij een groter publiek.
  • Toegang tot een nieuw publiek: Door samen te werken met influencers kun je toegang krijgen tot nieuwe doelgroepen en klanten die je anders niet had bereikt.
  • Verhoogde vertrouwen en authenticiteit: Influencer marketing creëert een gevoel van vertrouwen en authenticiteit bij het publiek omdat influencers bekend staan om hun echte meningen en recensies.
  • Hoger engagement: Influencer marketing kan leiden tot een hoger engagement en interactie op social media, wat kan leiden tot meer verkoop en grotere conversies.
  • Meer gerichte en effectieve reclame: Influencer marketing is gericht op een specifieke doelgroep en richt zich op het aantrekken van nieuwe klanten die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.

Onthoud dat influencer marketing geen garantie is voor succes. Het succes ervan hangt af van verschillende factoren zoals je doelstellingen, de juiste influencer kiezen en de uitvoering van de campagne. Maar als het op de juiste manier wordt uitgevoerd, kan het een waardevolle aanvulling zijn op je marketingstrategie.

Pexes – Liza Summer

Influencer marketing gebruiken: stappenplan

Goed, we weten nu wat influencer marketing inhoudt en hoe je salon hiervan kan profiteren. Maar dan nu de hamvraag: hoe zet je het succesvol in? Hieronder een aantal stappen die we aanraden te nemen:

Stap 1: Bepaal je doelen – Voordat je begint met influencer marketing, is het belangrijk om je doelen en verwachtingen duidelijk te hebben. Wil je bijvoorbeeld je merkbekendheid vergroten of meer klanten werven?

Stap 2: Identificeer geschikte influencers – Zoek naar influencers die een aansluiting hebben bij jouw branche en bij jouw doelgroep. Bekijk hun volgersaantal, engagement en de inhoud van hun berichten.

Stap 3: Bouw een relatie op – Neem contact op met de geselecteerde influencer en probeer een persoonlijke connectie te maken. Dit kan bijvoorbeeld door te praten over jouw merk en door hen uit te nodigen voor een gratis behandeling in jouw salon.

Stap 4: Definieer de samenwerking – Leg de verwachtingen en de details van de samenwerking vast waaronder de duur, de soort content die zal worden gemaakt en het budget.

Stap 5: Creëer de content – Werk samen met de influencer om een strategie uit te werken en de content te creëren. Zorg ervoor dat de inhoud aansluit bij jouw merk en doelgroep.

Stap 6: Promoot de content – Deel de content op jouw social media-kanalen en zorg ervoor dat je het publiek aanmoedigt deel te nemen aan het gesprek met en over jouw salon en de content van de influencer.

Stap 7: Meet de resultaten – Bijhouden van de resultaten is belangrijk om te bepalen of je doelen zijn bereikt en of de samenwerking effectief was. Dit kan door het volgen van het engagement, de conversies en de verkoop.

Het is belangrijk om te onthouden dat succesvolle influencer marketing een samenwerking vereist en dat het belangrijk is om de influencer te betrekken bij het proces en te communiceren over de verwachtingen en doelen.

Bereik meer met Treatwell

Een marketingcampagne kan pas succesvol genoemd worden als hij voldoet aan de vooraf gestelde doelen. Het is daarom belangrijk om niet alleen van tevoren te weten wat je ermee wilt bereiken, maar ook hoe je de resultaten kunt meten. Met de ingebouwde analyse- en rapportagetool van Treatwell Pro wordt het bijhouden van jouw campagnes appeltje-eitje.

Met deze tools en functies meet je nauwkeurig hoe effectief je marketingcampagnes zijn en kun je aanpassingen doen om de resultaten te verbeteren. Ben je er klaar voor je salon naar een hoger niveau te tillen?